• 607 преглеждания

Свеж, вкусен и изключително освежаващ - студеният чай остава все така предпочитана напитка през горещите летни месеци. Винаги съществува опцията да си го купите готов от магазина, но ако се зачетете в етикета на опаковката, няма да останете очаровани, най-вече заради високото съдържание на захар.

За да си направите студен чай у дома, не са нужни кой знае какви умения. Тук са важни единствено желанието и ентусиазмът, с които ще бъдете заредени, докато се забавлявате с приготвянето на изкушителната напитка.

Най-старите отпечатани рецепти за студен чай датират от далчената 1870 г.

В САЩ разхлаждащата течност се превръща в особено популярна и се настанява в трайно в ежедневието на голяма част от домакинствата. По-късно влиза и в менютата на ресторантите на хотелите.

Студената напитка се приготвя от черен чай, заради който носи специфичния си вкус. В търговската мрежа днес производителите на чай предлагат също пакетчета със смес за студен чай, готова за употреба, като само за няколко минути се сдобивате с разхлаждаща доза удоволствие. Често тя носи допълнителен аромат на цитруси, плодове или други подхождащи си съставки. Ако нито един от тях не ви допада обаче, има и друго решение.

Студен чай може да си направите от всички видове чай, които обичате.

Подходящи са както билковите, така и тези с плодов вкус. Важно е да внимавате за едно - най-евтините пакетчета чай не са особено добро решение за приготвянето на тази студена напитка. В тях има голямо количесто прах, останал при техническата обработка на билките, съдържащи се основно в тези чаените филтри и като краен резултат води до влошаване на вкусовите качества. За да избегнете неприятни изненади, използвайте насипен чай или такъв, чиито торбички са с високо качество, което гарантира същото и за съдържанието им.

Днес ще ви предложим два начина да направите студения си чай с истински зашеметяващ вкус, който след това ще ви накара да искате още и още.

Първият е да запарите чая по-дълго време от обикновено в по-малко количество течност. Така вкусът му ще стане по-интензивен, но при добавянето на студена вода и лед, той ще се балансира. Задължително оставете горещата напитка да се охлади на стайна температура. Ако го направите твърде бързо, като нелеете току-що готовия чай върху лед например, той ще отдели повече танини и така вкусът му ще стане твърде горчив. Затова имайте търпение и до час ще може да се наслаждавате на разхлаждащия му ефект.

Придайте сладост на чаената напитка с подсладител по избор или добавете за свежест допълнително няколко резена сочен лимон.

Другият начин за приготвяне на студен чай в домашни условия е коренно различен от предходния. Методът изисква да сте търпеливи, но пък крайният резултат няма да ви разочарова. Тук няма да са ви нужни нито котлон, нито време за охлаждане, защото напитката се приготвя сама директно в хладилника.

В подходящ съд - кана, чайник или стъклена бутикла с широко гърло - сложете една торбичка чай (две супени лъжици в инфузер, ако е насипен) на свяка чаша вода. Покрийте и оставете в хладилника от 8 до 12 часа. Колкото по-дълго го държите, толкова вкусът му ще става по-интензивен. Преди сервиране, отстранете чаените торбички (инфузера) и поднесете с кубчета лед. Този метод гарантира по-мек вкус, тъй като при него се освобождават по-малко танини.

Готовият студен чай е добре да бъде съхраняван в хладилник и съд, който се затваря плътно. Консумирайте в рамките на един ден, особено когато в него има подсладители или добавки от различни плодове. Именно те скъсяват драстично срока му на годност.

В никакъв случай не оставяйте студената напитка извън хладилника, тъй като от високата темепреатура има опасност в течността да се образуванат бактерии, предизвикващи неприятни симптоми като диария, гадене и повръщане. Ако забележите, че студеният чай започне да се сгъстява или заприличва на сироп и има особена миризма, изхвърлете го. Това е признак за наличието на бактерии.

Лятото е в своето начало и тепърва ще ни трябват повече разнообразни идеи да разхлаждаме тялото си.

Следете сайта ни за още интересни предложения, с които да направите дългите горещи дни по-приятни и вкусни.