• 625 преглеждания

Вероятно и вие, както повечето хора, пазарувате храна поне за седмица напред. Сред покупките обаче, освен трайни продукти, предполагаме има в изобилие плодове и зеленчуци (предвид летния сезон), които при неправилно съхранение, могат да изгубят бързо свежестта си и да станат дори негодни за консумация.

Задачата става още по-сложна, тъй като няма универсален начин, който да улесни запазването им, просто защото кореноплодните например - картофи, моркови, цвекло, които обичат тъмното, не могат да се сравнят с нуждите от хладно пространство, на което се радват крехките зелени салата. 

Ето защо днес сме ви подготвили няколко насоки как лесно да съхранявате зеленчуците си, така че да им се наслаждавате по-дълго време. Наблягаме на тях, защото имат някои по-специфични изисквания.

Сухи, хладни и тъмни пространства

Някои зеленчуци остават свежи за по-дълго време, когато са на стайна температура и на място, което е далече от влагата, топлината и светлината. Иделаната температура е между 10 и 20 градуса, като нуждата от тъмнина се дължи на това, че при допира със светлината някои зеленчуци мислят, че се намират в естествената си среда и продължавата да се развиват. В този списък влизат лук, чесън, зимни сортове тиква, всички видове картофи и някои сортове ряпа.

Стига да спазвате посочените условия, ще успеете да съхраните тези представители на зеленчуковия свят в идеален вид и вкусови качества най-малко за седмица. Единственото, за което трябва да внимавате е да не слагате на едно и също място лука и картофите, тъй като картофите ще покълнат по-бързо.

В хладилника

Идеалната температура за съхранение на зеленчуци в хладилника е между 0 и 4 градуса. Аспержите, като за начало, имат доста кратък срок на годност, дори съхранени при ниска температура. За да ги запазите свежи, натопете ги в чаша с вода, което гарантира запазването на вкусовите им качества за около 4 дни.

До седмица на студено ще издържат патладжанът, целината, грахът, артишокът, карфиолът и тиквичките. Броколито и брюкселското зеле - между 3 и 5 дни. Моркови, пащърнак, цвекло, краставици и репички може да приберете в найлонови торбички и така да се съхранят пресни до две седмици, а краставиците - до една. По същия начин направете и с марулите и останалите зеленолистни, но преди да ги сложите в найлоновите торбички, ги намокрете под струя студена вода, след което ги изтръскайте добре.

Гъбите поставете в хартиен плик, което ще гарантира свежестта им за перода от 3 до 5 дни.

И тъй като идва сезонът на царевицата, имайте предвид, че кочаните не издържат повече от ден-два в хладилника, при това без да са почистени. Затова още, когато пазарувате, преценете добре количеството, което ще купите.

На кухненския плот

Обикновено кухненският плот е отреден за по-голямата част от плодовете. Единственият "зеленчук" обаче, който е добре да държите върху него, но не и на пряка слънчева светлина, е доматът. Но защо използваме кавички за определението му на зеленчук?

Всъщност, доматите спадат към рода на плодовете, което звучи изненадващо, предвид, че се готвят предимно в солени ястия. Въпреки че е така, е важно да се съобразим с нуждите им на съхранение, ако искаме да се наслаждаваме на вкуса им по-дълго. Затова, дръжте доматите далече от хладилника.