• 476 преглеждания

Барбекюто е страхотна американска традиция, любима на мнозина.

Какво по-хубаво от топло време, вкусна храна, приготвена навън, и споделено време с най-любимите хора?

Ако не живеете в къща и нямате заден двор, може да направите вкусна фиеста сред природата, на голяма тераса или дори на покрива на жилищна сграда. Менюто търпи безкрайно разнообразие, защото нека бъдем честни - почти всичко - от зеленчук до сочно месо - хвърлено на скарата, има невероятен вкус, стига да знаете няколко прости хитрини, за да го постигнете по най-добрия начин.

Не се ограничавайте до вратни пържоли, кебапчета и кюфтета. Приготвянето на барбекю дава невероятни възможности да превърнете една обикновена вечер във вълнуващо преживяване.

Хвърлете се в това предизвикателство и направете истински скок с главата надолу, без да се страхувате, защото ще ви дадем няколко идеи за примерно меню, с приготвянето на което ще изненадате не само близките си, но и себе си.

Забъркайте питиетата, въоръжете се с необходимите инструменти за скара и запалете огъня. 

Готови ли сте?

Бургери

Основното правило при приготвянето на бургери на скара гласи следното - "Оставете ги на мира!". Ако знаете това, значи вече знаете всичко.

Не ги обръщате непрекъснато от едната на другата страна и в никакъв случай не ги натискайте с шпатулата, ако не искате ценните им сокове да изтекат направо върху горещите въглени. Тази препоръка важи с пълна сила и за вегетарианските и веган бургери.

Хот дог и наденички

Хот догът е любима на мнозина улична храна, за която не се изискват особени усилия да бъде приготвена и у дома. Това я прави особено привлекателна за барбекю парти, тъй като буквално за няколко минути, храната вече може да е на масата. Но целта на събирането навън не е точно такава, нали?

Вкарайте малко разнообразие, като замените кренвиршите за Хот дог с различни видове сурова наденица. В отделни чинии сервирайте гарнитури от зеленчуци, като например домати, маруля, лук, подгответе апетитни сосове, различни сирена и Воала!

Всеки гост ще може да приготви сандвич по свой вкус.

Пилешки крилца

Пилето е най-безопасният избор за месо, когато компанията е нова и не познаваме добре вкусовете на всеки един. Често обаче, от страх да не остане сурово, пилешкото бива презготвяно и вместо пословичната си сочност, гостите получават неговата суха и незаслужено непривлекателна версия.

Независимо коя част от пилето решите да сготвите, следвайте следните няколко стъпки:

  • С кост - предварително осолете добре месото. Така ще може да задържи възможно най-много от естествените си сокове, докато се готви. Преди да го сложите на скарата, загрейте я добре. Запечатайте предварително пилето на висока температура от двете страни, за да се получи хрупкава коричка, след което го оставете с кожата нагоре (ако има такава) до готовност. Извадете го и го покийте с алуминиево флио за 15-20 мин. и поднесете.
  • Без кост - мариновайте пилето за няколко часа и печете на скарата за около 6 мин. от всяка страна.

Царевица

Царевицата е неразделна част от класическото американско барбекю. С леката си сладост тя е идеалната гарнитура към всяко месо и е чудесно разнообразие за тези, които няма да консумират месните предложения.

Приготвя се лесно, не изисква време, а ароматът, който се разнася от скарата, докато се пече, предизвиква силно слюноотделяне.

Плодове на скара със сладолед

Накъде без десерт?

Няма как един вкусен обяд или приятна лятна вечеря навън да завърши без наслада за душата. И за да запазим духа на днешната тема, можем да приготвим лесен и вкусен десерт на скарата, като гриловаме плодове! Подходящи за целта са - ананас, диня, праскови, нектарини, круши, банан, манго, ягоди, грейпфрут, портокал, киви и грозде.

Направете своята комбинация от вкусове и поднесете с любимия сладолед.